Tóth-Tatai Lilla

Kapcsolat
ITt Megtalálsz

Tóth-Tatai Lilla

csokoládészakértő

Tóth-Tatai Lilla csokoládészakértő vagyok, más néven a Kakaó Nagykövet. 2019 óta Bécsben élek a férjemmel és 7 éves kisfiunkkal. Ezt megelőzően 6 évig éltünk Cambridge-ben, Angliában. Itt kezdtem el komolyabban foglalkozni a csokoládéval. Végzettségem szerint francia szakos bölcsész és francia-angol konferenciatolmács vagyok, de ezeken a területeken végül nem dolgoztam számottevő ideig. 2017 óta saját vállalkozásom van, ahol az egyéni projektjeim mellett alvállalkozóként más csokis cégek munkáját is segítem főleg social media tartalomkészítéssel, kreatív szövegírással. Szabadidőmben nagyon szeretek horgolni, színezni, sütni-főzni és a természetben túrázni. A víz látványa nagyon megnyugtat, szerencsés vagyok, hogy Bécsben csupán párszáz méterre lakom a Duna-parttól.

Miben tudsz segíteni?

Csokoládészakértőként interaktív csokikóstolókat szervezek, ahol a csokikóstoláson túl sok érdekes információt igyekszem megosztani a résztvevőkkel a kakaótermesztéstől a kakaó feldolgozásán át a csokoládékészítés egyes lépéseiig. A mindful csokikóstolás és a craft bean-to-bar csokoládék megismerése egy egészen új dimenzióba jutattja a résztvevőket, akik ezután máshogy néznek a kedvenc édességükre. A jó hangulat, a finom csokoládék segítenek kiszakadni a mindennapok monotonitásából, befelé fordulni, felébreszteni az érzékszerveket, kapcsolódni önmagunkkal és a többi résztvevővel is, akár a kreatív oldalunkat is kicsit jobban megnyitni a színek és ízek összekapcsolásával. Az érdekes háttértörténetek által pedig tudatosabb csokifogyasztóvá válhatunk, és már nem kell bűntudatot éreznünk, amikor csokit eszünk.

Nemzetközi tapasztalatomnak és kapcsolataimnak hála nagyon sok készítőt személyesen ismerek, szívesen adok tanácsot azzal kapcsolatban, hol érdemes ezeket a csokikat felkutatni, egy-egy városban, mit nem szabad kihagyni, ha csokiról van szó. Emellett időnként könnyen elkészíthető recepteket és egyéb tippeket is megosztok az érdeklődőkkel.

Miért szereted azt, amit csinálsz?

Ki ne szeretne hivatalból minden nap csokit enni? 😀 De komolyra fordítva a szót, azt érzem, hogy ezáltal több embernek is segíteni tudok. Aki eljön hozzám csokit kóstolni, emlékezetes élményben lesz része, gyakran hosszantartó változás következik be a csokifogyasztási szokásaiban, enyhül sőt elmúlik a bűntudat. Ezáltal tudom támogatni a kis manufaktúrákat, akik ezeket a fantasztikus csokoládékat készítik, és rajtuk keresztül pedig azokat a kakaófarmereket, akik rengeteget dolgoznak azért, hogy mi élvezhessük ennek a gyümölcsét. A pozitív visszajelzések, az a-ha élmények egy-egy kóstoló során felbecsülhetetlenül sokat jelentek számomra.

Mit szeretnél elérni a vállalkozásoddal?

Szeretném, ha minél többen megismernék ezeket a fantasztikus csokoládékat és a megnövekedett kereslet miatt egyre több helyen kaphatóak lennének ezek a termékek. Jó lenne azt látni, hogy végre nem démonizált dolog a csokoládé, mert igenis helye van a kiegyensúlyozott étrendben.

Üzenetem:

A csokoládéban található jótékony anyagok egészségesek, serkentik a boldogsághormonokat és a kreativitást. Ha elfogyott a csoki, akkor pedig a csodaszép, színes csomagolásokat számos kreatív módon fel lehet használni. Kívánom, hogy kíváncsi nyitottsággal forduljatok ezek felé a csokoládék felé, és remélem nektek is legalább olyan örömet okoznak majd, mint nekem.

További elérhetőségek: