Berzsenyi Balázs

Berzsenyi Balázs
Kapcsolat

Berzsenyi Balázs

szobrász

63 éves vagyok, magyar állampolgár, Olaszországban élek már 27 éve, mint szobrász. Magyarországon a néprajzzal foglalkoztam, mint Fafaragó Népi Iparművész. Olaszországban köztéri munkákkal, emlékművek készítésével és templomi szobrok, liturgiai tárgyak (oltárok, szószékek, keresztek stb.) készítésével foglalkozom.

15 évig magániskolát tartottam fenn, tanítottam óvodában, általános iskolában, kiegészítő szakként a szobrászatot.

Most egy nagy terven dolgozom: egy nemzetközi iskola létrehozását, egy új művészeti irány létrehozását szervezem nemzetközi szinten.

Miben tudok Neked segíteni?

A szakterületem a szobrászat, kőből-márványból-fából-fémből (mindenfajta fém: acél, bronz, réz, arany, ezüst), készítem a munkáimat. Fényképezéssel is foglalkozom, kifejlesztettem egy új stílust, amit folyamatosan alakítok és kísérletezek vele. Különleges rajzokat készítek vegyes technikával, hagyományos módon a számítógép segítségével, egy új modern megoldásban.

Abban tudnék segíteni az embereknek, hogy megnöveljem a 3 dimenziós látásmódjuk, észrevegyék azt, amire eddig nem figyeltek fel, a szépségérzetük fejlődésében, és abban, hogy megértsék mit is csinál igazából egy professzionális szobrász! Talán ezekből az információkból jobban megérthető lenne a körülöttünk lévő emlékművek, jobban megértenénk, megbecsülnénk, és jobban tisztelnénk azokat a művészeket, akik ezeket készítették, hisz megismernénk azt, hogy mennyi munka és tudás van mögötte.

Miért dolgozom minden nap? Mi az én küldetésem?

Erre a kérdésre nehéz felelni…miért is szeretünk valamit, vagy valakit??? Ez az érzés belülről fakad, minden magyarázat nélkül. A miértje szinte titokzatos, csak annyit tudunk, érzünk, hogy enélkül belül üresek vagyunk. Egy belső késztetés vezet ahhoz, hogy ezt a munkát csináljuk, ez igazából felettünk van, megmagyarázhatatlan.

Mit szeretnék elérni ezzel a tevékenységgel? A kérdés nagyon érdekes…nagyon filozófikus, hisz minden emberben mást és mást fejt ki, más érzéseket, gondolatokat alkot. A szobrászatnak van egy alapvető feladata, a tanítás…a szépre, a harmóniára, a csúnyára is és a káoszra is. Elérni, hogy az emberek különbséget tudjanak tenni az értékek között, megérteni azt, aminek van értéke, és kikerülni az értéktelent…nem könnyű! Elérni azt, hogy az emberek egy kicsit nyitottabb szemmel járkáljanak a városokban-falukban és a természetben, hogy maguktól rájöjjenek ezek szépségére, értékére…ez a mai világban egy óriási feladat.

Az üzenetem számodra:

A csoportnak az az üzenetem, hogy fogjanak össze, ismerjék meg egymást, egymás tevékenységeit, keressék a lehetőséget a kommunikálásra és a közeledésre! A mai századunknak szüksége van az összefogásra, az együtti tevékenységekre, hisz az individualizmus már nagyon elterjedt. Összefogni, hogy minél több reális dolgot csináljanak együtt, és a virtualitást háttérbe szorítva az élet igaziságát értékeljék. Tanuljanak a történelemből, hogy csak együtt tudunk tenni valamit magunkért, másokért és a társadalomért… Mi társas lények vagyunk, az egyedüliség szomorú és szegényes életet nyújt. A gazdagságot egymásban találjuk, így fogjunk össze, figyeljünk a másikra, hallgassuk meg a gondolatait, történeteit, és analizáljuk együtt, hogy az élet szebb és jobb legyen, a lelkünk tiszta és boldog legyen!